Fotbollsrepubliken

Allt om Cristiano Ronaldo 0

Christiano Ronaldo

Christiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo föddes 1985 i Funchal på den portugisiska ön Madeira. Karriären inleddes i amatörklubben Andorinha CF i Funchal. Proffsklubben CD Nacional fick snart upp ögonen för den spelskicklige och snabbe yttern. Sedan gick flyttlasset snart till fastlandet och till Sporting från Lissabon. Det var i Sporting Lissabon som Ronaldo fick det stora genombrottet redan som 17-åring.

Manchester United besökte sommaren 2003 Sporting Lissabon för en vänskapsmatch. Ronaldo snurrade då friskt med Uniteds spelare och managern Alex Ferguson var sedan inte sen med att visa intresse för portugisen. De första åren spelade Ronaldo som utpräglad yttermittfältare för Manchester United. Målsnittet var inte direkt imponerande, men han stod för en hel del assists. Säsongen 2006/07 flyttade Alex Ferguson upp Ronaldo i en mer offensiv position. Samtidigt hade Ronaldo utvecklat sitt skytte och sina frisparkar. Säsongen 2006/07 gjorde Ronaldo 17 mål på 34 matcher. Året därpå skulle han dock stå för en ännu mer imponerande bedrift då han gjorde hela 31 mål på 34 ligamatcher samt åtta mål på elva matcher i Champions League. Säsongen 2008/09 var ytterligare en bra säsong för Ronaldo i United-tröjan.

Under sin sejour i Manchester United vann Ronaldo tre raka titlar i Premier League samt Champions League (2007/08) och FA-cupen (2003/04). Bland de individuella meriterna märks utmärkelsen som världens bästa fotbollsspelare och titeln som den bäste målskytten i Europa (Guldskon) – båda under säsongen 2007/08.

Sommaren 2009 visade Real Madrid ett stort intresse för att hämta portugisen till den spanska huvudstaden. Prislappen som Manchester United satte på Ronaldo var inte direkt blygsam. Till slut kom klubbarna överens om en övergångssumma på 80 miljoner pund (motsvarande cirka en miljard kronor med dåvarande valutanotering). Denna summa var givetvis nytt världsrekord.

Ronaldo motsvarade direkt de enorma förväntningarna. Han gjorde totalt 33 mål på 35 matcher under debutsäsongen. Säsongen därpå gjorde Ronaldo makalösa 40 mål på 34 ligamatcher – nytt rekord i La Liga. Han mäktade dessutom med åtta mål på sju cupmatcher och sex mål på tolv matcher i Champions League. Givetvis vann han Guldskon säsongen 2010/11. Hittills har Ronaldo dock bara vunnit en cuptitel med Real Madrid.

Sedan flytten till Manchester United 2003 har Ronaldo varit en fast inventarie i det portugisiska landslaget. Ronaldo var med i det portugisiska lag som tog silver i fotbolls-EM på hemmaplan 2004.

Ronaldo är en fascinerande fotbollsspelare och personlighet. Damerna älskar honom på grund av hans utseende och han är känd för att dejta kända fotomodeller. Motståndarlagets fans ogillar honom för hans filmande på planen. Fotbollskännare imponeras ständigt av hans snabbhet, finter och kvicka skott.

Kommentarer är stängda.