Fotbollsrepubliken

Beckham + Zlatan = PSG 0

Det var ju många som skakade på huvudet när PSG bestämde sig för att korttidsvärva H&M-modellen David Beckham i början av året och jag ska villigt erkänna att jag var en av dom. Att värva en föredetting som Beckham trodde jag helt säkert var ett försök att skapa rubriker, och det förbryllade mig faktiskt: varför försöka skapa rubriker genom att ta in en gammal kändis när man hade värvat världens hetaste zpelare som dessutom gjorde zuccé?

Men så hände något. Becks levererade ju. Han var inte för gammal, för långsam, för nöjd. Han var hungrig, som en tiger som vet att den är på väg att dö – orädd och beslutsam att göra ett sista fotspår i historieböckerna. Och när det nu har bekräftats att han faktiskt får stanna kvar i klubben ända till nästa sommar, är det inget annat än ett tecken på att han faktiskt bidrar med riktigt värde på planen.

När han ställde upp i Champions League mot Barcelona var det den fjärde klubben som han representerade i CL genom tiderna – ett bevis på hans storhet som fotbollsspelare. Hos Betsafe kan man nu dessutom betta på om han kommer göra mål för laget i Champions League, en möjlighet man trodde var långt borta i höstas.

Det återstår dock att se hur det här påverkar gruppdynamiken i PSG: Zlatan brukar vara som mest nöjd när han är ensam stjärna i laget, och djupt inom sig så gillar han nog allt uppmärksamheten han får även om det inte alltid verkar så utåt och i kontakterna med media. Sedan är det också viktigt att komma ihåg att PSG inte är Zlatan: Zlatan är inte PSG. Det är ett helt lag som har tagit sig mycket långt i CL, och det är inte bara tack vare att man nu har hittat en vass målgörare i Ibrahimovic. Nej, fotboll handlar lika mycket om försvar som anfall, om att dominera mittfältet som att kunna penetrera motståndarens backlinje.

Personligen hoppas jag att det går bra för Beckham i PSG, och att hela hans sista strid blir lyckad. Gammal är äldst, ett ordspråk som håller än idag.

Kommentarer är stängda.