Fotbollsrepubliken

De största fotbollsklubbarna i Tyskland 0

Vissa fotbollsklubbar i Tyskland är av hävd så kallade ”storklubbar”. Bland dessa brukar man räkna de klubbar som har en rik historia och som har ett mycket stort antal supportrar. Bayern München är det givna svaret när man ska nämna en tysk storklubb, men faktum är att Bayern München blev en storklubb först på 1970-talet. Innan dess hade klubben inga störe meriter att ståta med. Andra traditionella storklubbar är Schalke 04, Werder Bremen, Borussia Dortmund och Borussia Mönchengladbach. Dessa klubbar behåller sin status som storklubb oavsett hur det ser ut med ekonomin och hur bra det går rent sportsligt.

Ett antal andra klubbar i Tyskland har utvecklats starkt under de senaste decennierna. Den inhemska tyska fotboll har nämligen fått ett enormt uppsving under de senaste årtiondena, efter att ha varit iskall under 1980-talet. Stora framgångar i såväl Champions League som Europa League och de enorma satsningarna på nybyggnationer och renoveringar av arenor inför fotbolls-VM 2006 är viktiga anledningar till det ökade intresset för Bundesliga, såväl innanför som utanför Tysklands gränser. Den positiva utvecklingen för tysk fotboll har gjort att lagen i Bundesliga har fått det lättare att attrahera bra spelare. De flesta lagen i Tyskland har också en mycket god ekonomi, vilket gör att klubbarna kan satsa på såväl utbyggnader av arenor som köp av stora namn på transfermarknaden.

Man kan särskilt nämna Bayer Leverkusen och Wolfsburg bland de lag som har utvecklats starkt de senaste åren. Dessa klubbar har långt ifrån den statusen som exempelvis Bayern München, Borussia Dortmund och Schalke 04 har, men kan definitivt räknas som etablerade större klubbar.

Kommentarer är stängda.