Fotbollsrepubliken

Kända europeiska fotbollsspelare i MLS 0

Spelarna i den amerikanska proffsligan Major League Soccer (MLS) kommer främst från USA, Sydamerika och Karibien. Kärnan i varje lag består alltid av spelare från USA. Det finns nämligen regler som säger att varje lag bara får ha ett visst antal spelare från andra nationer. Anledningen till detta är att man vill utveckla fotbollen i USA.

Major League Soccer

Major League Soccer

Särskilt många europeiska spelare finns inte att hitta bland de amerikanska proffslagen. De europeiska spelarna i MLS är ofta i slutet av sina karriärer och spelar endast en eller ett par säsonger. I dag kan man räkna till en handfull europeiska spelare i MLS. Dock är det inga anonyma spelare direkt – vi talar om riktiga världsstjärnor.

Den mest kände fotbollsspelaren i den amerikanska proffsfotbollen är utan tvekan David Beckham. Engelsmannen är världsberömd, inte bara för sina färdigheter på fotbollsplanen, utan även för sin kända fru och sitt modellande. David Beckham spelar för Los Angeles Galaxy i MLS.

Från och med säsongen 2011/12 har Beckham sällskap av den irländske veteranen Robbie Keane. Keane, som har meriter från bland annat Liverpool och Inter, kom till klubben från Tottenham.

I New York Red Bulls återfinner vi den franske VM- och EM-guldvinnaren Thierry Henry. Efter en lång karriär i Monaco, Juventus, Arsenal och Barcelona varvar Henry nu ner i MLS. I New York Red Bulls finns också ett av de två svenska inslagen i MLS. Den rutinerade tränaren Hasse Backe leder nämligen den dagliga verksamheten i klubben.

Det andra svenska inslaget i MLS utgörs av Erik Friberg, som gick från allsvenska BK Häcken till Seattle Sounders 2010. En annan svensk spelare som har spelat en sejour i Seattle Sounders är Fredrik Ljungberg.

Kommentarer är stängda.