Fotbollsrepubliken

Spelarroller i fotboll0

Ett fotbollslag ställer elva spelare på banan i varje match. En av dessa spelare är målvakt. Så långt är allt enkelt. För den är insatt i fotboll är begrepp som anfallare, ytter, striker, balansspelare, mittfältare och ytterback välkända begrepp. Man vet precis vad kommentatorerna menar när de slänger sig med fotbollsspecifika termer och begrepp. För den som inte är så insatt i fotboll kan allt låta som rena rama grekiskan. Här är en guide till de vanligaste spelarrollerna i fotboll, från målvakt till målspottare.

Målvakten
Målvakten ska försvara målet. På pappret är det en mycket enkel rollbeskrivning, men själva arbetet är givetvis inte så lätt. För att målvakten ska kunna göra sitt jobb på bästa sätt är det tillåtet för målvakten att ta bollen med händerna, inom det egna straffområdet det vill säga. Det finns också en specialregel som innebär att målvakten inte får ta upp bollen med händerna om en medspelare med foten passar bollen till målvakten. Då utdöms en så kallad indirekt frispark.

Backarna
Backarna ska först och främst hjälpa målvakten att försvara målet. Genom att ta rätt position, hålla en tät markering, vinna nickdueller och utföra regelrätta tacklingar ska backarna dels försöka avstyra motståndarlagets offensiva spel, och dels försöka vinna bollen för att hjälpa mittfältarna att gå till motattack. När det gäller offside har backarna en stor roll att spela. Det gäller nämligen att hålla koll på motståndarlagets anfallare för att, vid behov, kliva upp några steg i banan och därmed ställa anfallarna i en offside-position. En tät kommunikation mellan backarna är således mycket viktig. Ytterbackarna har ofta en mer offensiv roll än mittbackarna. Om ett lag exempelvis ställer upp med tre centrala mittfältare och tre anfallare, är det normalt att ytterbackarna ges en mycket offensiv roll.

Mittfältarna
Mittfältsspelarna kan ha ett antal olika roller. I den klassiska 4-4-2-uppställningen består mittfältet av två centrala passningssäkra och tacklingssäkra spelare samt två yttrar, en på vardera sida. En central mittfältare ska agera ”spelmotor” och vara länken mellan backarna och anfallarna. Om en central mittfältare ligger väldigt långt ner i banan, nästan i knät på backarna, brukar man säga att denna spelare har en roll som balansspelare. Många lag spelar med tre centrala mittfältare. Då brukar en spelare få agera städgumma, det vill säga bryta anfall och försöka vinna bollar, medan de två andra spelarna ansvarar för länken mellan backarna och anfallarna.

I spansk, italiensk och sydamerikansk fotboll är det vanligt att en av mittfältarna tar en position mellan mittfält och anfall. En sådan spelare sägs ha en fri roll. Det handlar ofta om en extremt passningssäker spelare som är mycket duktig på att slå genomstickare till anfallarna.

Yttrarnas roller är främst att skapa bredd genom att vara tillgängliga för passningar, agera uppspelspunkter samt utmana motståndarlagens backar. En bra ytter är också skicklig på att slå precisa inlägg.

Anfallarna
Anfallarna ska göra mål. Olika anfallare gör dock mål på olika sätt. En del anfallare är snabba och skickliga på att gå i djupled. Andra anfallare är stora och tunga och har ett bra huvudspel. Det finns givetvis också anfallare som är bra på det mesta och som kan göra mål i alla möjliga situationer.

Kommentarer är stängda.