Fotbollsrepubliken

Vilka lag har lyckats bäst i Champions League? 0

Champions League är den finaste av alla klubbturneringar. Här tampas de allra bästa lagen i Europa om att ta hem den åtråvärda titeln som det bästa laget i Europa. Champions League startade säsongen 1992/1993. Innan dessa kämpade lagen om bucklan i Europacupen för mästarlag. Fram till 1992/1993 var det också endast de faktiska mästarlagen i respektive nations högsta division som fick delta i turneringen. Numera kan en enskild nation ha hela fyra lag med i turneringen.

Det spanska storlaget Real Madrid vann den första upplagan av Europacupen för mästarlag säsongen 1955/1956. Därefter vann man ytterligare fyra raka titlar. Totalt har Real Madrid nio titlar
i Europacupen för mästarlag/Champions League. Efter Real Madrid i maratontabellen följer italienska AC Milan, som ståtar med sju inteckningar i den finaste av klubblagsturneringar. Den senaste mästartiteln tog man säsongen 2006/2007. Engelska Liverpool har fem inteckningar (den senaste år 2005) och är därmed det tredje laget som har tagit hem segerbucklan för evigt. Tre lag har samlat ihop fyra mästartitlar vardera. Det handlar om tyska Bayern München, spanska Barcelona och holländska Ajax Amsterdam. Bayern München och Ajax dominerade den europeiska klubblagsfotbollen totalt under början och mitten av 1970-talet. Då tog dessa två lag tre raka titlar vardera. Barcelona har haft sin riktiga storhetstid under 2000-talet, då man har tagit tre av sina totalt fyra titlar.

Bland de mer okända och anonyma lagen som har tagit hem Europacupen för mästarlag/Champions League bör nämnas Röda Stjärnan från Belgrad och Steaua Bukarest. Intressant är också att Nottingham Forest, som i dag befinner sig i den engelska andradivisionen, The Championship, tog två raka segrar i Europacupen för mästarlag (1979 och 1980). År 1979 slog man svenska Malmö FF i finalen.

Kommentarer är stängda.